De financiële middelen die in België beschikbaar zijn voor onderzoek in kindergeneeskunde zijn ruim onvoldoende en ook door de overheid wordt onvoldoende budget vrijgemaakt voor pediatrisch onderzoek.
In 1995 besloten een aantal artsen binnen het netwerk van de Université Libre de Bruxelles (ULB) die het onderzoek in de pediatrie wensten te bevorderen een vzw op te richten: het Wetenschappelijk Fonds van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, dat gemakkelijkheidshalve ook The Belgian Kids' Fund for Pediatric Research (BKF) wordt genoemd.
Het Wetenschappelijk Fonds heeft als missie medisch-wetenschappelijk onderzoek in de pediatrie te promoten, de publieke opinie te sensibiliseren en ook interesse opwekken rond de gezondheid van kinderen en adolescenten.
« Kinderen hebben recht op de beste gezondheidszorgen »
« Onderzoek steunen is kinderen genezen »
«Zonder financiëlemiddelen, geen onderzoek»
Het Wetenschappelijk Fonds werkt nauw samen met het Universitair KinderZiekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF).
Om deze missie te verwezenlijken neemt BKF volgende initiatieven:
1) ÉÉn of meerdere jaren onderzoek financieren voor jonge pediaters of onderzoekers die werkzaam zijn op het gebied van kindergeneeskunde, in België of in het buitenland. Elk jaar wensen we +- 15 onderzoeksbeurzen (naargelang het beschikbare budget) toe tekennen aan jonge specialisten die werken aan een onderzoek- of doctoraatsthesis.
2) De medische kennis van de kinderartsen voortdurend bijwerken.
3) Publieke campagnes opzetten die kunnen bijdragen tot betere mentale en fysieke gezondheid van de kinderen.
Onderzoek bepaalt de effectiviteit en diversiteit van aangeboden behandelingen.
Het speelt een vitale rol in de controle en kwaliteit van de klinische activiteiten door het continu bijwerken van de technieken, het evalueren van protocollen voor zorg, nieuwe medicijnen, fundamenteel onderzoek en de vele toepassingen ervan.
De moeilijkheid in kindergeneeskunde is de tijd die nodig is om het zieke kind te benaderen. U moet zijn vertrouwen winnen voordat u verder kunt gaan met de onderzoeken. Alles wordt ervoor gedaan om de pijn van het kind te voorkomen. Niet-invasieve technieken worden gebruikt. Ze zijn complexer en duurder dan de technieken die bij volwassenen worden gebruikt en vereisen gespecialiseerde apparatuur die bovendien geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden.
Ten slotte zijn er in de pediatrie geen vrijwillige controlepersonen, terwijl dit in de volwassen geneeskunde heel anders is.
Hierdoor is pediatrisch onderzoek veel complexer.